Elk jaar komt het weer ter sprake: Wat kan wel en wat kan niet qua kleding op het werk op warme dagen? Zeker in een week als deze, met temperaturen boven de dertig graden, zullen er werknemers zijn die het liefst op slippers en met een korte broek naar het werk komen. Kan dat?
Bedrijfsafhankelijk
Wat wel en wat niet kan is bedrijfs(tak)afhankelijk. Bij een jong en dynamisch reclamebureau is het sneller acceptabel dat de heren in een korte broek op kantoor verschijnen dan bij een advocatenbureau. Daarnaast zijn er veel bedrijven met bedrijfskleding of veiligheidskleding met zowel zomer- als winterkleding.
Instructierecht werkgever
Met een beroep op het instructierecht in de wet kun je als werkgever kledingvoorschriften voorschrijven aan uw werknemers. Dit kan niet onbeperkt: de voorschriften mogen geen gevolgen hebben voor het privéleven van de werknemer buiten werktijd. Verplicht kort of juist lang haar kan bijvoorbeeld niet worden geëist van een werkneemster, omdat het gevolg is dat zij daar na werktijd ook mee moet lopen. Naast inbreuk op het privéleven mogen voorschriften ook niet ingaan tegen de grondrechten, bijvoorbeeld vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.
Redelijke voorschriften
Bij het opstellen van kledingvoorschriften moet gekeken worden naar wat volgens objectieve maatstaven redelijk is te noemen. Het is vanzelfsprekend dat een werknemer die bij klanten op afspraak gaat er representatief uitziet, ook in de zomer. Om niet elk jaar weer opnieuw voor verrassingen komen te staan wat werknemers aantrekken naar het werk bij warm weer kun je bij het opstellen van kledingvoorschriften ook instructies opnemen voor warme werkdagen.
Enkele kledingadviezen
Hieronder enkele kledingadviezen voor werknemers.
Voor de dames
- Representatieve schoenen. Afhankelijk van de functie een geheel dichte schoen of een schoen met een kleine peeptoe. Ballarina’s zijn ook een goede optie.
- Panty’s. Tijdens belangrijke afspraken kan het netter zijn om toch een panty te dragen. Er zijn speciale zomerpanty’s verkrijgbaar van slechts 5 of 7 denier.
- Het is een no-go als je de oksels ziet. Altijd een mouwtje.
- Jurkjes en rokken. Jurkjes zijn ideaal voor de zomer, maar de lengte is belangrijk. Bij zittend werk is het wenselijk dat de jurk/rok niet hoger opkruipt dan tot net boven de knie.
Voor de heren
- Is de standaard een pak? Neem dan voor de zomer een dunner pak. Een linnen pak kan ook.
- Overhemd met korte mouwen. Hier zijn de meningen (in modeland) sterk over verdeeld. Juist bij dit kledingstuk hangt het ervan af wat voor bedrijf het is. In de hoog-zakelijke bedrijven, zoals advocatenkantoren en banken, is een overhemd met korte mouwen een no-go, terwijl het bij laag-zakelijke bedrijven zoals communicatiebureaus weer wel geaccepteerd wordt.
- Een nette polo. Ook hier hetzelfde verhaal als bij het overhemd met korte mouwen.
- Ook voor heren zijn er luchtigere schoenen.
Beter niet doen
Zoals eerder in dit artikel is het per bedrijf verschillend wat wel en niet wenselijk is om te dragen op het werk. Toch kan in het algemeen wel gesteld worden dat (teen)slippers en (te) korte broeken beter niet gedragen worden op het werk. Heb je vragen over het instructierecht wat je hebt als werkgever of wil je hulp bij het opstellen van (kleding)voorschriften? Neem gerust contact op met een van onze partners, wij helpen je graag. Ook met andere HR-gerelateerde vragen kun je bij ons terecht.
HMP | Realising Change… Bewezen expertise voor het daadwerkelijk oplossen van vraagstukken op het gebied van: