Per 1 januari 2022 moeten de rookruimtes in bedrijven worden gesloten en geldt dat alle bedrijfsruimtes volledig rookvrij moeten zijn. Hier vallen ook cabines van bestelbussen en vrachtwagens onder.
Het rookbeleid en de boete
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een rookvrij bedrijf. Jouw taak is het kenbaar maken van het rookbeleid en het handhaven van dit beleid.
Een boete voor het overtreden van het rookverbod kan oplopen tot € 4.500!
In principe is de boete voor overtreding van het rookverbod voor werkgever en niet voor de rokende werknemer. Zorg er daarom voor dat er voor 1 januari 2022 een rookbeleid is opgesteld en intern is gecommuniceerd waarin staat dat de overtreder zelf verantwoordelijk is voor het betalen van de boete.
Waar mogen je werknemers wel roken?
Het is toegestaan om buiten een beschutte rookplek (abri) in te richten. Hier worden enkele voorwaarden aan verbonden:
- De rookplek moet volledig buiten het gebouw geplaatst zijn en mag niet aan het bedrijfsgebouw grenzen of bevestigd zijn. Let op, op binnenplaatsen en onder afdakjes mag dus niet gerookt worden.
- De rookplek mag geen andere functie hebben waar niet-rokers de voorziening voor moeten betreden, bijvoorbeeld een fietsenhok.
- De rookplek mag geen overlast geven voor mensen die het gebouw betreden en de rookplek mag ook geen overlast naar binnen geven, bijvoorbeeld door openstaande ramen.
Indien je er als werkgever voor kiest om geen aangewezen rookplek in te richten, dan mag er onder de volgende twee voorwaarden in de open lucht gerookt worden:
- Een ieder die het gebouw betreedt mag niet worden blootgesteld aan de rook.
- De rook mag geen overlast binnen veroorzaken (openstaande ramen).
HMP | Realising Change… Bewezen expertise voor het daadwerkelijk oplossen van vraagstukken op het gebied van: