UPDATE: De aanpassing in de fiscale regelgeving voor de vaste reiskostenvergoeding is uitgesteld tot 1 oktober 2021 (dit was 1 april 2021). Het betreft echter alleen een uitstelling van de inwerkingtredingsdatum. De voorwaarden zijn ongewijzigd.
Een gevolg van de Coronacrisis is dat veel werknemers – indien mogelijk – (deels) thuis zijn gaan werken. Zij reizen niet meer dagelijks naar hun werk en deze verschuiving zorgt nu voor een aanpassing in de fiscale regelgeving voor de vaste reiskostenvergoeding.
Per 1 oktober is het niet meer toegestaan om de standaard vaste reiskostenvergoeding onbelast aan je werknemers te betalen.
Dit leidt tot de volgende mogelijke situaties:
- Werkt jouw werknemer volledig thuis? Dan ontvangt de werknemer geen vergoeding.
- Werkt jouw werknemer deels thuis en deels op kantoor? In het geval je kan aantonen dat de werknemer minimaal 36 weken of 128 dagen vast naar de werkplek reist, mag je de standaard reiskostenvergoeding blijven handhaven. Is dit niet het geval, dan mag je slechts alleen de daadwerkelijke reiskosten onbelast vergoeden.
TIP! Werk bijvoorbeeld met een declaratiesysteem waarin je werknemer de daadwerkelijk gemaakte kilometers noteert.
Zo zorg je ervoor dat je alleen de feitelijke reiskosten vergoedt en niet te veel betaalt. Betaal je namelijk meer dan de afgelegde reiskosten, dan is de vergoeding belast.
Let op!
- De reiskostenvergoeding is géén recht.
- De regels voor de vaste reiskostenvergoeding gelden zowel voor de onbelaste 19 cent per kilometer met eigen vervoer als de vergoedingen voor het openbaar vervoer.
- Het vervoersmiddel maakt niet uit.
HMP | Realising Change… Bewezen expertise voor het daadwerkelijk oplossen van vraagstukken op het gebied van: